ورود |عضويت
  قرآن کریم

قرآن درمانی و تاثیر سحرانگیز آن(2)

مفهوم قرآن درمانی

    قرآن درمانی عبارتست از كاربرد قرآن در تامین، حفظ و بهبود سلامت جسمانی و روانی؛ در واقع قرآن درمانی كاربرد منظم قرآن است به طوری كه «قرآن درمانگر» مستقیما در یك محیط درمانی با استفاده از قرآن- صوت، مفاهیم و...، آن- تغییرات، مدنظر را در عواطف و رفتار و... «درمانجو» ایجاد می كند.

بطور خلاصه در قرآن درمانی با استفاده از قرآن به افرادی كه دارای مشكلات گوناگون هستند به منظور دستیابی به بهداشت روانی و جسمی، كمك می شود.

قرآن درمانی در درمان افرادی كه ناتوانی های مختلفی از جمله عقب ماندگی ذهنی، تاخیریافتگی رشدی، معلولیت جسمی، بیماری روانی، ناآرامی های روحی و... دارند به طور معجزه آسایی موثر است.

«قرآن درمانگر»، اهداف و مقاصد را براساس نیازهای خاص «درمانجو» دنبال می كند. شیوه های مختلفی برای پیشبرد این اهداف وجود دارد. برای مثال، خواندن قرآن با شیوه قرائت مجلسی می تواند به افراد مبتلابه بیماری آلزایمر

از قرآن برای اشخاص زبان پریش به عنوان روشی برای برقراری رابطه كلامی می توان استفاده كرد.

كمك كند تا حافظه درازمدتشان را به كار اندازند؛ همچنین همخوانی قرآن با همسالان یا درمانگر می تواند مهارتهای میان فردی را افزایش دهد و كاركردهای اجتماعی را بهبود بخشد. از همه مهمتر اینكه افراد احساساتشان را در روشی مطمئن و آرامش بخش بوسیله قرائت، گوش كردن، درك مفاهیم و... قرآن بیان می كند و از تاثیرات شگرف آن بهره مند می شوند. البته قرآن درمانی فقط در خدمت افرادی كه دارای انواع مختلف ناتوانی ها هستند به كار برده نمی شود، بلكه درشرایط مختلف پزشكی نیز سودمند است؛ از جمله كاهش فشار روانی یا درد، زایمان، توانبخشی بیماران سكته ای و مبتلایان به بیماری پایانه (بیماری هایی كه علاج ناپذیرند و مرگبار هستند مانند ایدز و...) البته مسئله عمده ای كه در اینجا برای درمانگر مطرح است كاهش درد و تحمل آن در شیوه درمان و یا كمك به بیمار برای دستیابی به كاركردهای بهینه است.

قرآن درمانی در حال رشد فزاینده ای در كشورهای مختلف جهان و بویژه درسالهای اخیر است و همواره بر این امر تاكید گردیده است كه اساساً قرآن در درمان اشخاص مبتلابه وضعیت های مختلف پزشكی كارایی بسیاری دارد.

چیستی قرآن درمانی

برخی معتقدند كه امراض، نتیجه عدم هارمونی در وجود فرد است و قرآن با قدرت معجزه آسای خود می تواند با برگرداندن هارمونی و نظم در بدن و روح، سلامتی را برای فرد مورد نظر به ارمغان آورد.

پژوهشهای انجام شده نشان می دهد كه غده تالاموس به عنوان مهمترین غده در مغز انسان، محركهای صوتی را به وسیله سیستم های عصبی دریافت و در كنار حافظه و تخیل به آنها پاسخ می دهد. غده هیپوفیز نیز كه از غده تالاموس فرمان دریافت می كند به محركهای صوتی پاسخ می دهد و موجب بروز ترشحاتی می شود كه نتیجه آن آزادسازی ماده آرام بخشی به نام آندروفین خواهدبود.

با توجه به اینكه مهمترین اثر ماده مزبور، تسكین درد در انسان است به سادگی می توان به ارزش قرآن درمانی پی برد كه عملاموجبات آزادسازی ماده آندروفین را فراهم می سازد.همان ماده ای كه علاوه بر تسكین درد باعث انبساط و شادی در انسان می شود.

صوت انسان می تواند به میزان قابل توجهی در تسكین و تقلیل وضعیت بحرانی بیمارانی كه در بخش آی سی یو بستری شده اند نیز تاثیر داشته باشد. زیرا ثابت شده است كه سیستم اعصاب انسان به محركهای صوتی با فراز و فرودهای منظم، پاسخ مثبت می دهد. قرآن درمانی یك فرآیند فعال است. درقرآن درمانی، انتظار می رود كه قرآن ما را دربرگرفته و در تمام وجودمان جریان پیدا كند.

نكته حائزاهمیت در قرآن درمانی تمركز و اندیشه در مورد آن چیزی است كه «قرآن درمانگر» براساس مفاهیم قرآنی، درمانجو را به آن متوجه می سازد.میگنا دات آی آر، باید درنظر داشت كه «انرژی مثبت در پی اندیشه مثبت می آید» و هرجا فكر و تمركز باشد انرژی هم وجود دارد. برای بهتر گوش دادن به قرآن دو مطلب را باید به خاطرسپرد:

    1-صدای قرآن در حدی باشد كه شما با آن راحت هستید.

    2-خودتان را تسلیم قرآن كنید.

كاربردهای قرآن درمانی

    پیش از هرگونه اقدامی در راستای زمان، می بایست به تهیه برنامه ای مشخص برای درمانجو پرداخت و دربرنامه ریزی برای افراد مختلف باید به چهار مرحله كلی توجه داشت:

    1- تعریف مشكل درمانجو یا زمینه نیاز وی

    2- فراهم كردن هدفی برای درمانجو كه به رفع مشكل یا نیاز او كمك كند

    3- برنامه ریزی مناسب فعالیتهای قرآنی

    4- تكمیل روش ها و فعالیتها و ارزشیابی واكنش های درمانجو

    مشاهدات

قرائت قرآن همچنین باعث افزایش احساس ارزش شخصی در معلول و فرد ناتوان شده و اگر به صورت گروهی باشد، رشد اجتماعی شان نیز تقویت خواهد شد.

و تجربیات فراوان، نشان داده است كه كاربرد قرآن در درمان انواع ناتوانی ها موثر است.

بطور مثال برای افراد عقب مانده می توان آیات مربوط به رفتارهای اجتماعی و... را نوشت و با كمك به حفظ كردن آنها، ایشان را در یاد گرفتن آن رفتارها و اعمال یاری كرد. در واقع در این روش با تطابق دادن اعمال فرد با آیات، به هرچه بهتر ملكه شدن رفتارهای صحیح در وی كمك می شود.

همچنین افرادی كه در ارتباط كلامی مشكل دارند با قرائت قرآن در دستگاهها و به شیوه های مخصوص می توانند در شمرده تلفظ كردن اصوات، گفتار مورد نیاز و مهارت در تشخیص لغات، رشد و تمرین كنند. نوای آهنگین و موزون قرائت قرآن نیز می تواند تقویت جریان تكلم را در اختلالات گفتاری مانند لكنت زبان آسان سازد.

از قرآن برای اشخاص زبان پریش به عنوان روشی برای برقراری رابطه كلامی می توان استفاده كرد. در این روش جملات كوتاه و آیاتی منتخب در نمونه های ساده آهنگین، به شیوه قرائت خوانده می شود. به موازاتی كه بیماران عبارات و جملات را یاد گرفتند، دستگاهها و آهنگهای قرائت كمرنگتر می شوند، این روش بر پایه این نظریه قرار گرفته كه وقتی نیم كره سمت چپ، آسیب می بیند می توان به وسیله اغراق در قرائت (دستگاه و آهنگ، با تاكید بیان كردن و استفاده از جملات و آیات آهنگین) با كمك نیم كره راست مغز، تكلم را كمك، تحریك و تسهیل كرد.

قرآن درمانی در درمان معلولیتهای ارتوپدی نیز مؤثر است. از قرآن می توان در چند منظور درمانی برای معلولین ارتوپدی استفاده كرد:

    1- كاهش حواس پرتی

    2- رهایی از تنش ها و حساسیت های شدید

    3- افزایش احساس ارزش شخصی

    و...

    از جمله منافع یادگیری قرائت قرآن و همچنین گوش دادن به آن برای معلولین، احساس آرامش و رضایت است.

قرائت قرآن همچنین باعث افزایش احساس ارزش شخصی در معلول و فرد ناتوان شده و اگر به صورت گروهی باشد، رشد اجتماعی شان نیز تقویت خواهد شد.

تاثیر قرآن درمانی را در درمان سالمندان نیز می توان مشاهده كرد. سالمندی معمولا با درجاتی از زوال كاركرد جسمی و ذهنی همراه است كه این درجات در افراد مختلف متفاوت است. بیشتر افراد مسن خصوصاً آنهایی كه در خانه های سالمندان زندگی می كنند، علائمی از اختلالات فكری و بدنی دارند. بسیاری از سالمندان از مشكلات پزشكی ای همچون بیماری های قلبی، دیابت، سرطان و یا فشار خون رنج می برند. به علاوه عده ای نیز به دلایل عاطفی دچار افسردگی و تنهایی می شوند.

قرآن درمانی می تواند در زمینه تقویت كاركرد جسمی و روحی این افراد مؤثر واقع شود و با افزایش اعتماد به نفس در ایشان، انرژی مثبت را تقویت كرده و موجب آرامش روان و انبساط روح در اینگونه افراد شود.

   

ناب ترین منبع آرامش

... و اما قرآن، نابترین منبع آرامش و زلالترین چشمه آفرینش است. تنها كسانی به این اكسیر حیات دست خواهند یافت كه با این كتاب آسمانی یعنی قرآن، عجین شوند و روحشان منزلگاه آفتاب جهانتاب كلام وحی گردد.

آری، جویندگان راستین آرامش، عزت و سعادت ابدی، راهی نیكوتر از نوشیدن دمادم این ساغر آسمانی نخواهند یافت؛ چرا كه تنها در سایه سار سقفی كه با انوار قدسی آیات قرآن خواهند ساخت، مسیری به سوی فردایی جاودانه در نیكویی و خیر برای خویش ترسیم می نمایند.

بی تردید، جامعه ای كه افراد آن، آرامش و سعادت را از طریق كتاب وحی جستجو می كنند هیچگاه از تخریب، بی انصافی، دروغ، دزدی، فساد و... رنج نخواهد برد و همواره شاهد مدیران و مردمانی از جنس عشق و مهربانی خواهد بود.

این یك حقیقت است كه با جسم و روحی بیمار و ناآرام نمی توان به دیدار خدا و آرامش واقعی رسید. آفریننده، خود راه را گشوده و درمان را هدیه كرده است.    

قرآن، همان دارویی است كه دوستداران زیارت دوست را آماده دیدار می سازد...  

      منبع: روزنامه كیهان، شماره 19208 , صفحه 12 (اندیشه)

http://www.migna.ir/vdce.78ebjh8wf9bij.html

 

چهارشنبه 05 اردیبهشت ماه 1403
  نظرسنجي
نظر شما درباره وبگاه حوزه نمایندگی ولی فقیه چیست؟

 

تعداد جوابها : 795

عالی : 30%
خوب : 1%
متوسط : 1%
ضعیف : 68%

  ارسال  
  كاربران بر خط
كاربران فعال بازديد كنندگان فعال :
Visitors بازديد ها: 25
Members اعضاء: 0
مجموع كاربران مجموع: 25

بازديد ها بازديد ها :  
Visitors بازديد هاي كل: 2104235
Visitors بازديد هاي امروز: 903
Visitors بازديد هاي ديروز: 1100

فعال در اين زمان كاربران فعال:
با ذکر منبع بلامانع است
پرتال سازمان جهاد کشاورزی استان اصفهان
Ariana Informatics Group - گروه داده ورزي آريانا